Seksi, panohommat, hellittelyt, pusuttelut, peiton heilutus, lauantai-illan nopeat. Millä sitten tykkäätkään kutsua. Mutta tänään aiheena on seksi ja seksuaalisuus.
Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko elämän ajan. Siihen kuuluvat seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja sen mukainen rooli, sekä suvun jatkaminen.
Seksuaalisuus voidaan kokea ja ilmaista monin eri tavoin: asenteissa, arvoissa, uskomuksissa ja suhteessa itseen ja toisiin.
Lähde: Väestöliitto
Seksi ja seksuaalisuus keskustelun aiheena ei ole enää niin kova tabu kuin ennen muinoin. Keskustelu seksuaalisesta tasa-arvosta ja seksuaalioikeuksista on ollut pinnalla jo jonkin aikaa ja ehdottoman hyvä niin. Naisten lehdissä on siirrytty Cosmopolitan tyylisestä ”Näin viettelet miehesi viidellä tantra-asennolla ja kuudella eri sukkahousulla” vakavampiin, faktaperäisempiin, ajankohtaisempiin aiheisiin, kuten haluttomuus arjen kiireessä.
MS-tauti kun tykkää tökkiä vähän joka asiassa, niin luonnollisesti se haluaa olla häiriköimässä siellä peiton allakin lauantai-illan saunan jälkeen. Keinoja sillä on monia. Spastisuus, eli jäykkyys voi aiheuttaa hankaluuksia. Tunnottomuus voi aiheuttaa hankaluuksia. Toisinaan ihomme voi olla puolestaan niin kosketusherkkä tai kivut niin kovat, ettei petipuuhista uskalla haaveillakaan. Omakuva itsestä ja omasta kehostaan on saattanut muuttua sairastumisen myötä.
Ja sitten on varmaan se kaikkein yleisin. Väsymys. Kun kropasta on voimat valuneet lattiviemäriin jo pelkästä suihkussa käymisestä, ei hikoilu ja ähinä yksin tai kumppanin kanssa jaksa vähempää kiinnostaa. Tätähän ei tapahdu pelkästään sairastuneilla, vaan ihan esimerkiksi lapsiperhe-elämä toimii niin sanotusti cockblockerina.
Seksin vähyys tai puuttuminen on sallittua niin kauan kuin se on ok kaikille osapuolille. Jos molempia väsyttää, niin ei ole pakko vetää rooliasuja päälle makkarissa, koska jossain sanottiin että parisuhteessa pitää pitää kipinää yllä, vaikka oikeasti olisi ihan kiva vaan maata sylikkäin. Ongelmia syntyy kun halut ja tarpeet eivät kohtaa ja siihen päälle vielä niistä ei pystytä puhumaan. Toinen ruinaa ja toinen miettii montako kertaa viikossa voi päätä särkeä. Kukaan ei ole tyytyväinen.
Maskun avokuntoutuksessa oli myös seksuaalisuusneuvontaa, ryhmässä ja yksilökäyntinä. Tämän pohjalta syntyi tämäkin blogiteksti kun aloin asiaa oikein miettimään. Jo työni puolesta suhtaudun ihmiskehoon, sen ulokkeisiin ja eritteisiin sangen arkipäiväisesti ja tämän pohjalta esimerkiksi seksistä puhuminen ei aiheuta minussa sen kummempia häpeän tunteita. On ollut aikoja, kun sänkyä on natisutettu kuin jänikset konsanaan ja aikoja kun alakerrasta on melkein pölyjä tarvinnut pyyhkiä. That’s life. Mutta kaikille se puhuminen ei ole niin helppoa.
Kun toinen on vihjaillut pidemmän aikaa ja toista ei vain kiinnosta syntyy helposti ajatus, että mikä minussa on vikana kun toi toinen ei lämpeä. Syy voi hyvinkin olla jokin tuolla aikaisemmin mainitsemani, mutta jos siitä ei osaa kertoa, eikä asiasta pystytä avoimesti puhumaan saatetaan olla vaikeuksissa. Ei ole reilua vaatia fatiikista tai kivuista kärsivää seksipuuhiin, mutta ei ole myöskään reilua tuhahdella tai heitellä ilmaan ”älä nyt viitsi taas” kommentteja. Mistä siis apua?
Minä kannatan suoraa ja avointa puhetta. Se ei välttämättä ole kaikkein helpointa ja saattaa vaatia ponnistuksia, mutta ne päänsäryt ei yleensä katoa taikaiskusta eikä libido laske ignooraamalla. Kaikkein parasta olisi, jos suhteessa pystyttäisiin jo alkumetreiltä lähtien avoimeen keskusteluun kummankin haluista ja siitä, mikä on riittävä määrä seksiä juuri meidän suhteessa. Pääasia olisi, ettei kummallekaan synny fiilistä, että minussa on jotain vikaa kun seksi ei kelpaa. (Paitsi jos on, sitten siitäkin on reilua kertoa että toinen voi toimia toisin tai pistää partneri vaihtoon).
Sitten niitä konkreettisia vinkkejä. Käykää rohkeasti seksuaalineuvojalla. Jos ongelmana on esimerkiksi spastisuus tai lihasheikkous, niin siihen on kehitelty omia keinoja (joista minä en valitettavasti osaa kertoa sen enempää). Jos haittana on alentunut kuumansietokyky niin tuuletin viereen puhaltamaan tai vaikka kylmäkalleja sänkyyn, mielikuvitusta kehiin! Ja sitten se väsymys. Pahimman uupumuksen aikana on todella vaikea innostua seksistä. Mutta pirteämpiä jaksoja kannattaa hyödyntää. Seksi lievittää stressiä, rentouttaa kehoa ja saattaa jopa vähentää kipuja. Seksin merkitystä fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille ei kannata missän nimessä aliarvioida tai vähätellä.
Loppuun huikea biisi ja musavideo kultaiselta ysikytluvulta!
Terkuin