Pohjapiirrustus

Vihdoin alkaa olla aika paljastaa tulevan talomme pohjapiirrustus! Pohjustetaan kuitenkin vähän, miten tähän päädyttiin.

Kun tontti oli ostettu oli aika pohtia millainen talo sinne rakennetaan. Ihan reteästi taisin googlettaa mitä tulisi ottaa huomioon pohjaa suunnitellessa. Sen lisäksi listasimme ylös asioita, joita toivoimme talolta. Selasin lähes kaikkien talotoimittajien valmiit pohjat läpi ja koitin hahmottaa mistä pidin ja mistä en. Luin kymmeniä blogitekstejä ja täytin Pinterestin pohjakuvilla.

Suurimpana vaikuttajana pohjaan oli ilmansuunnat. Tonttimme on suoraan etelä-pohjoinen akselilla ja takapiha asettuu länteen. Tämä tarkoittaa ihanaa koko päivän aurikoa takapihalle, mutta myös koko päivän paahdetta. Google kertoi, ettei makuuhuoneita kannata sijoittaa paahteeseen ja vähemmällä käytöllä olevat tilat tulisi sijoittaa pohjoiseen, jotta talvella auringon vähäinen lämpö ja valo saadaan optimoitua asuintiloihin. Lueskelin paljon myös energiaa säästävistä ratkaisuista. Nämä mielessä aloin hahmotella tilojen sijoittelua.

Suunnittelun lähtökohtana oli siis saada makuuhuoneet kadun puolelle itään ja pohjoisen päätyyn sauna, kylpyhuone ja kodinhoitohuone. Makuuhuoneita toiveissa oli vähintään kolme, ehkä jopa neljä. Ensimmäisiin luonnoksiin piirrettiin Kimmolle oma viskihuone, mutta se karsiutui neliöiden puutteessa aika alkumetreillä.

Itse en hirveästi välitä tämän hetken avokeittiötrendistä, vaan halusin kunnollisen keittiön nurkan taakse olohuoneeseen nähden. Keittiön tulisi olla riittävän iso, jotta kaksi aikuista mahtuu siellä toimimaan yhtäaikaa, me kun teemme paljon yhdessä ruokaa. Toivoin myös, että keittiöön paistaisi aamuaurinko.

Niin kutsuttu arkieteinen on viime vuosina ollut monen toivelistalla ja omaankin korvaan se kuulosti hyvältä. Kunnon kurapiste ja riitävästi säilytystilaa ulkovaatteille. Asiaan hieman perehtyessäni ja talonäytöissä käytyämme, totesimme kuitenkin, ettei kahdessa ulko-ovessa ole mitään järkeä, toinen jää kuitenkin käyttämättä. Suunnittelimme arkieteisen siis oikean eteisen viereen liukuoven taakse. Lopulta luovuimme kurapisteestäkin kustannusten ja käytännöllisyyden takia. Kurapiste olisi vaatinut käytännössä koko tilan vesieristämistä sekä tulvakynnystä. Eteisestä on kuitenkin lyhyt matka suihkutiloihin ja takapihan kautta vielä lyhyempi. Suihkussa kuraisen koiran peseminenkin on loppuviimein mukavampaa, kun on kunnolla tilaa ja roiskeet ei haittaa vaan on helppo huuhtoa pois. Näin ollen arkieteisestä tulikin iso vaatehuone ja olemme tyytyväisiä.

Toiveena oli myös 2 vessaa ja Kimmon ehdottomana vaatimuksena ei pyttyä suihkutilaan. Koska neliöt oli tiukassa halusimme kohdentaa ne oleskelutiloihin, eikä esimerkiksi hukkaneliöiksi kylppäriin. Saunasta halusimme maltillisen kokoisen. Isompaa saunaa meille koitettiin kaupata toisen talotoimittajan toimesta ajatuksella, että vieraat mahtuu, mutta for real, kuinka usein niitä vieraita sieltä saunasta löytyy? Kerta vuodessa ei ollut riittävä peruste meille sijoittaa neliöitä lämmitettäväksi. Ylipäänsä pyrimme välttämään suunnittelussa ajatusta ”vieraiden takia”. Talo tehdään meille ja meidän käyttöön.

Näin muutamassa blogissa ja talonäytössä ratkaisun, jossa koko talouden vaatehuolto oli sijoitettu samaan tilaan kodinhoitohuoneeseen. Koska teemme molemmat vuorotyötä, olen aina vihannut ramppaamista aamulla makuuhuoneeseen hakemaan vaatteita, kun toinen koittaa nukkua. Pimeässä yrität hiljaa kaivaa päällepantavaa ja kolhit itseäsi oven kulmiin. Niinpä ajatus siitä, että illalla riisut vaatteet suoraan pyykkikoriin suihkuun mennessä ja aamulla voit pukeutua rauhassa muita häiritsemättä aamutoimien yhteydessä kuulosti enemmän kuin fiksulta. Joten meillä makuuhuoneista jätettiin vaatekaapit kokonaan pois ja kodinhoitohuoneeseen tulee myös vaatehuone. Helpottaa myös pyykkihuoltoa kun puhtaat vaatteet saa suoraan kaappiin eikä tarvitse roudata ympäri taloa eri vaatekappaleita.

Aluksi haaveilimme L-muotoisesta talosta, jolla olisimme saaneet takapihaa hieman suojaisammaksi muiden katseilta. Tästä kuitenkin luovuttiin melko nopeaan kun ymmärsimme, että jokainen nurkka maksaa paljon rahaa. Malli ei myöskään lopulta oikein palvellut meidän toiveita pohjan suhteen.

Piirsin varmaan 30 eri pohjaa ruutupaperille ja pohdimme arkkitehdinkin palkkaamista. Lopulta sain itse hahmoteltua toiveitamme noudattavan pohjan ja lähdimme sen perusteella kilpailuttamaan talotoimittajia. Kaikki saivat saman piirrustuksen pohjaksi ja tekivät ehdotuksiaan sen pohjalta. Osa ehdotuksista oli hyviä, osa ei mitenkään. Joissain tapauksissa tuntui, että toiveitamme kyseenalaistettiin ja koitettiin väkisin lyödä läpi tämän hetken trendejä, joista emme olleet tippaakaan kiinnostuneita. Muutama talotoimittaja tosin nousi ylitse muiden asiakaspalvelussaan ja meitä todella kuunneltiin.

Talotoimittajan valinta oli lopulta helppo. Olimme kysyneet ystäväni rakennusfirmaa jo projektin alussa, mutta heidän konseptinsa ei ollut tehdä yksittäisiä taloja. Kävi kuitenkin ilmi, että he saivat muitakin asiakkaita alueelta ja suostuivat näin ollen rakentamaan meillekin. Kilpailutus päättyi siihen ja olemme enemmän kuin tyytyväisiä! Talomme rakentaa siis Skanditalot niin sanotusti pitkästä tavarasta.

Pohjaa muokattiin ja tarkennettiin vielä useampaan kertaan, seiniä siirrettiin edes ja takaisin, kodinhoitohuone ja pesutilat piirrettiin varmaan viiteen kertaan uusiksi. Taloa levennettiinkin puolimetriä. Mutta, lähes puolen vuoden suunnittelun jälkeen pohja on valmis ja olemme siihen kaikin tavoin tyytyväisiä 🙂 Talon valmistuttua ja muuton jälkeen voidaan palata asiaan ja tutkailla onko tilat toimivat.

Terkuin

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.