Raha parisuhteessa

Kuulun facessa erinäisiin vaurastumiseen, sijoittamiseen ja talouteen liittyviin ryhmiin. Naisvaltaisissa ryhmissä usein kysellään, miten talouden kulut jaetaan pariskuntien kesken tai taloutta ylipäänsä hoidetaan parisuhteessa.

Taas, koska tiedän omista asioistani eniten, avaan teille miten meillä toimitaan. Ja mielestäni meidän tyyli on tietty paras tyyli, mutta sulla on täysi oikeus toimia just niin kun susta hyvältä tuntuu! Linkki edelliseen rahapostaukseen löytyypi tästä!

Lähdetään siitä, että me emme tienaa ihan yhtä paljon Kimmon kanssa. To be honest, minä tienaan hieman enemmän, yksi syy on vuorolisät. (Tämä saattaa kyllä muuttua tulevaisuudessa, jos K pääsee kouluun, pidetään peukkuja hälle!). Henkilökohtaisesti omasta mielestäni osuus yhteisistä kuluista tulisi suhteuttaa palkkapussin kokoon ja näin ollen minä maksan hieman enemmän.

Käytämme niin kutsuttua prosenttiosuutta. Molemmat laittavat palkastaan n. 50% yhteisiin kuluihin, menoihin ja säästöihin. Lopulla rahalla saa sitten tehdä mitä lystää. Okei, tällä hetkellä määrä on ehkä lähempänä 80%, sillä iskemme kaiken liikenevän rahan rakennussäästötilille.

Mikä tässä on sitten ideana? Sanotaan vaikka, että pariskunnasta toinen tienaa 4000€ kuukaudessa ja toinen 2000€. Molemmat laittavat yhtä paljon rahaa yhteisiin juttuihin, vaikka 600€/kk. Maksavat vuokran puoliksi ja kauppaostokset puoliksi. Isompituloisen pussista tämä on 15% tuloista, pienempituloisen 30%. Tällöin pienempituloinen siis oikeastaan maksaa enemmän yhteisistä menoista kuin parempituloinen puoliskonsa!

Jos sovitaan, että molemmat laittavat vaikka tuon 30% tuloistaan yhteiseen käyttöön, on summa silloin suhteessa sama, vaikka isompituloinen joutuukin pistämään enempi fyrkkaa likoon, edellisen esimerkin tapauksessa nyt 1200 euroa. Tosin hänelle myös jää silti omaan käyttöön enemmän rahaa kuin pienempituloiselle.

Raha parisuhteessa

Kuinka moni on oikeasti selvillä paljonko rahaa kuluu kuukaudessa ruokakauppaan? Entä paljonko siitä summasta sinä olet maksanut ja paljonko siippa? Onko teillä yhteisiä tilejä? Meillä on 4 (neljä!) yhteistä tiliä ja sen lisäksi minulla vielä 3 omaa 😀 Puhutaanpa hetki niistä.

Meidän yhteiset tilit ovat Ruokatili, Asumiskulutili, Yleinen säästötili ja nyt Rakennussäästötili. Näistä ainoastaan ruokatilille on olemassa maksukortit.

Homma on simppeli, kun palkka tulee kumpikin siirtää ruokatilille fyffeä yhdessä sovitun summan (pohjautuen tuohon prosenttilaskentaan). Tililtä sitten maksellaan kaupassakäynnit, koiran ruuat ja auton tankkaukset riippumatta kumpi siellä käy, koska molemmilla on maksukortti kyseiseen tiliin. Tällä keinolla kulutus pysyy myös hanskassa, kun hommaan on kuukausittain käytössä vain tietty summa.

Asumiskulutilille siirretään myös edellisen kaavan mukaan rahaa ja sieltä maksetaan vuokra ja tonttilainan korot. Tällä hetkellä siirrämme sinne myös vähän ekstraa, jotta ensi vuonna niistä rahoista voidaan myös maksaa vakuutukset jne. Helppoa säästämistä vähän kuin vaivihkaa. Itsellä ei kauheasti tunnu laitanko tilille viisikymppiä enemmän vai vähemmän kuussa, mutta vuoden päästä voin kiittää itseäni kun tilillä on valmiiksi ekstraa mistä maksella esimerkiksi noita vakuutusmaksuja.

Yleiselle säästötilille pistämme molemmat satasen kuussa ja sinne kertyy myös S-bonukset (me keskitetään ja viime vuonnakin bonuksia kertyi melkein 400 euroa. Plus S-ryhmän kaupat ovat halvempia kuin K-ryhmän. Just saying). Tältä tililtä on tulevaisuudessa tarkoitus maksaa hajonneet pesukoneet, ostaa imurit, kukkaset pihalle, mitä nyt sitten voikin tulla yllättäviä menoja. Tältä tililtä on myös välillä siirretty loppukuusta rahaa ruokatilille jos olemme eläneet yli varojemme… Tavoitteena on saada kerättyä sopiva summa, ehkä kolme- neljä tonnia, jonka jälkeen riittää että sinne kertyy vain bonukset.

Rakennussäästötilille nimensä mukaisesti keräämme nyt rahaa raksaa varten. Tulen kirjoittamaan oman postauksen raksan raha-asioista, mutta paljastanpa nyt, että pankki ei maksa koko summaa meidän taloprojektista, vaan meillä on aika isokin omarahoitusosuus. Tänne on siis siirretty asunnonmyyntivoittoja, lomarahoja, veronpalautuksia ja kuukausittain niin paljon kuin suinkin vain liikenee. Olemme olleet tarkkoja rahan käyttäjiä ja puhtaasti omista tuloista olemme saaneet kasattua alle vuodessa 15 000 euroa!! Woop Woop!

Näiden lisäksi minulla on kolme omaa tiliä, joista yhteen on maksukortti. PAnkista löytyy perus käyttötili, lyhyen säästämisen tili ja pitkän säästämisen tili. Ja muutamia rahastoja joihin siirtyy kaukausisäästösopimuksella automaattisesti 150 euroa kuukaudessa (näistä lisää myöhemmin). Kun palkka napsahtaa tilille ja olen maksanut laskut sekä siirtänyt sovitut summat rahaa yhteisille tileille, jätän käyttötilille vain pienen summan.

Loput siirrän tuolle niin kutsutulle lyhyen säästämisen tilille, josta siirrän tarpeen mukaan rahaa käyttötilille. Tätä rahaa ei ole siis tarkoitus varsinaisesti säästää sen enempää, mutta en tykkää pitää käyttötilillä suuria summia (Lue: muutamia satoja :D).

Tämä on myös turvalllisuusseikka, jos kortti varastetaan ei rosvo pääse nyhväämään muutamaa kymppiä enempää. Tänä päivänä kun kaikilla on todennäköisesti oman pankkinsa sovellus puhelimessa, ei rahan siirtämiseen mene kuin pari sekunttia, jos sitä tarvitseekin enemmän. Seuraavan palkan tullessa siirrän yli jääneet rahat raksatilille tai omalle, pitkäaikaiselle säästötilille.

Pitkäaikainen säästötili pitää sisällään rahaa, jota ei ole tarkoitus käyttää kuin äärimmäisessä hädässä. Äärimmäiseksi hädäksi on tosin tähän mennessä luettu muun muassa uuden puhelimen tarve, eli halu :D. Kutsun sitä myös taloudellisen mielenrauhan tiliksi. Tai puskuritileinäkin näistä puhutaan. Tilillä on noin muutamaa kuukauden palkkaa vastaava summa, eli jos jotain tapahtuisi, niin ainakin pari kuukautta pärjättäisiin normaalisti. Rahaa on jo kasassa tuo summa, joten tännekään ei ole oikeastaan tällä hetkellä tarvetta säästää, vaan ylimääräiset rahat menee sinne raksatilille.

Säästötilini ovat oikeasti käyttötilejä, joihin ei vain ole korttia ja ainakin minun pankissa kortittomat tilit ovat ilmaisia. Niitä voi avata niin monta kuin vain haluaa ja avaaminen sujuu verkkopankissa parilla klikkauksella.

Itselläni tulojen, menojen ja säästöjen hahmottamista auttaa valtavasti, että rahat on ”korvamerkattu” tiettyihin asioihin omille tileilleen. Joillain voi toimia niin sanottu mentaalinen pankki, jossa kaikki rahat voi olla vaikka yhdellä tilillä ja kyseinen henkilö tietää päässään minkä verran rahaa on käytettävissä mihinkin asiaan. Minä ehdottomasti en kuulu noihin ihmisiin, vaan oikeastaan mietin pitäisikö avata vielä yksi Törsää Vapaasti Mihin Haluat -tili :D.

Homma on myös todella yksinkertainen, kun olemme kertaalleen laskeneet minkä verran kumpikin siirtää millekin tilille, olemme automatisoineet näiden summien siirtymisen palkkapäivänä. Palkka tulee ja jakaantuu suoraan omille tileilleen, vähän kuin suoraveloituksena, eikä minun tarvitse uhrata ajatustakaan asialle enää. Ja taas on rahaa käydä kaupassa!

parisuhteen rahat

Tuli pitkä teksti ja olisin todella kiinnostunut kuulemaan miten teillä hoidetaan raha-asiat? Oletteko samanlaisia tilien suurkuluttajia vai kuulostaako tämä meidän touhu ihan absurdilta? Let me know!

Taloudellinen mielenrauha -podcastissa puhuttiin myös hyvin parisuhteen raha-asioista, kannattaa kuunnella! Ja myös Julia Thurenilla on pari hyvää podi jaksoa aiheesta: Parisuhteen rahajaon pitää olla reilu ja myös Tunnistatko sinä taloudellisen väkivallan?

Hei sivuille on ilmestynyt uusi tykkäysnappi! Paina sydäntä tosta alhaalta, jos pidit lukemastasi <3

Terkuin

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.