Iso paha influenssarokotus?

On taas se aika, kun piikiä pitäisi iskeä lihaan. Nimittäin influenssapiikkiä. Samaan aikaan alkaa keskustelupalstoilla kyselyt kuka meinaa ottaa ja pitäisikö.

MS-potilaat kuuluvat riskiryhmään joille rokotusta suositellaan, taidamme saada sen jopa ilmaiseksi (?). Monia kuitenkin mietittyttää ja rokotusvastaisuuttakin esiintyy. Influenssa voi tehdä hallaa MS-taudille, niin voi myös rokotteen sivuvaikutukset.

Nuorempana olin sitä mieltä, ettei tässä mitään rokotuksia tarvita. Nuori ja terve, kyllä sillä yhden flunssan päihittää. Vuonna 2009 sairastin kuitenkin influenssan ja olin täysin vuoteen oma viikon. Kuume huitelli 40 asteessa ja olin lähinnä tajuton. Vielä kuumeen laskettuakin meni monta päivää, ennen kuin pystyin kävelemään nojaamatta seiniin.

Loppuvuodesta 2015 valmistuin sairaanhoitajaksi ja aloitin työt sairaalassa. Oli pahin influenssakausi vuosiin. Koko sairaala oli täynnä influenssapotilaita. Silloin työskentelin vielä keuhko-osastolla ja osastomme oli täynnä monta viikkoa. Mikäli muistan oikein meni jopa 8 viikkoa, ennen kuin normaalit kontrollipotilaat pystyttiin ottamaan jälleen vastaan. Jo silloin teho-osasto tuli tutuksi kun joka päivä haimme tai veimme sinne potilaita. Kolmekymppisiä, perusterveitä, joiden happisaturaatio huiteli pahimmillaan 60 prosentissa normaalin 100 sijaan. Iäkkäämpiä menehtyi rajuun tautiin.

Näiden jälkeen ymmärsin influenssan vaarallisuuden. Se ei ole normaali kausiflunssa, ei lähellekkään. Pienet lapset, vanhukset ja jonkin sairauden omaavat ovat todellisessa vaarassa.

Mutta, kaikki muistavat sikalenssun ja rokotteen aiheuttamat narkolepsiat. Heräsi epäilys voiko rokotteisiin luottaa? Voiko viranomaisiin ja lääkäreihin luottaa?

Olen kuulut useammankin tarinan, jossa on epäilty influenssarokotteen aiheuttaneen MS-taudin. Otin rokotteen, sairastuin MS-tautiin, selvä syy-yhteys ja rokotteen vika. Asia ei vaan taida olla niin yksinkertainen.

On varmasti totta, että jos ihmisellä on jo olemassa riski MS-tautiin voi rokotus sen ikään kuin laukaista. Niin voisi kyllä se sairastettu influenssakin. Tai moni muu asia. Itsellä se taisi olla stressi. Mutta rokote ei aiheuta MS-tautia.

Entäs sitten kun sairaus on jo? Rokotteen mahdolliset haittavaikutukset voivat laukaista pahenemisvaiheen. Sairastettu influenssa laukaisee aivan varmasti. Eli jos en ota rokotetta, enkä sairastu olen turvassa. Paitsi etten, koska pahenemisvaihe voi tulla koska vaan myös ilman syytä.

Tässäkään asiassa ei ole suoraan oikeaa eikä väärää. On puntaroitava riskejä puolin ja toisin. Jokaisen on myös hyvä ymmärtää, että terveydenhuoltoala ei ole maaginen, eikä omaa kristallipalloa. Lääkkeitä tai rokkoteita ei vain synny ja kaikkiin vaivoihin ei voi pillerillä vaikuttaa. Välillä tuntuu, että alalta odotetaan sataprosenttista tietämystä aivan kaikesta ja valmiiksi kehitettyä lääkettä kaikkeen. Oma vastuu omasta terveydestä unohtuu. Jos olet röökannut keuhkot piloille, ei parantavaa pilleriä ole olemassa. That’s it. Se ei ole terveydenhuoltoalan syy, meistä kukaan ei sitä sätkää kenenkään suuhun pakottanut. Voimme kyllä tarjota keinoja ja apuja tupakasta vieroittumiseen, mutta on jokaisen omalla vastuulla sitoutua ja vastaanottaa hoitoa.

Uusia lääkkeitä kehitetään koko ajan, mutta niiden pitkäaikaisvaikutuksista tiedetään, noh, pitkän ajan kuluttua. Pitäsikö potilas jättää ilman ehkä jopa parantavaa hoitoa, koska tutkimuksia on vasta viideltä vuodelta? Vaiko odottaa se parikymmentä vuotta, jolloin monta on jo ehkä menehtynyt. Mutta jos lääke päästetään markkinoille liian aikaisin ja se aiheuttaakin lapsettomuutta, niin kenen vika?

Ja sitten, pitäisikö ottaa influenssarokotus, jos se kuitenkin aiheuttaa pahenemisvaiheen tai muita oireita? Vai olla ilman, ehkä sairastua influenssaan ja mahdollisesti voida koko loppuelämän huonommin sairauden etenemisen vuoksi.

Tämä on asia, mikä jokaisen on omalla kohdallaan itse mietittävä. Pistettävä riskit vaakakuppiin ja pohdittava mihin suuntaan kallistua.

Minulla jo työkin velvoittaa rokotteen ottamaan ja ottaisin sen kyllä muutenkin. Itse näen pienempänä riskinä ja haittana rokotteen aiheuttamat ongelmat.

Mihin sinä päädyit?

Terkuin

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.