Minä rakastan pizzaa.
En sellaista kebulan mättöä, vaan hyvää italialaista pizzaa vähillä täytteillä ja ohuella rapealla pohjalla.
Onnekseni teen sellaista itse. Ja nyt jaan herkullisimman reseptini teille. Tässä ohjeessa taikina tehdään alusta alkaen itse, ideaalitilanteessa tomaattikastikekin, mutta hädän hetkellä valmis tomaattipyrekin käy. Siinä tapauksessa kuitenkin maustan sitä itse lorauksella etikkaa sekä suolalla ja pippurilla. Jauhoiksi käy tavalliset vehnäjauhot, mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan oikeaa, hyvin hienoa pizzajauhoa, jota löytyy ainakin meidän lähimmästä Prismasta ja Cittarista.
Taikina (tästä tulee nelisen pitsaa):
- 15g (1/3 palaa) Hiivaa tai vastaava määrä kuivahiivaa
- 3 dl haaleaa vettä
- 2 tl sokeria
- 1 tl sormisuolaa
- 2 rkl öljyä
- n. 7dl jauhoja. Joko koko määrä pizza-jauhoja tai 1 dl durum-jauhoja ja loput vehnäjauhoja.
Tomaattikastike ( riittää kaikkiin neljään pizzaan):
- 2 valkosipulinkyntttä
- 5 tomaattia
- 1 rkl voita
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl valkoviinietikkaa
- suolaa ja pippuria
Täytteeksi Emmental punaleima juustoraastetta, Buffalamozzarellaa, ohutta salamia (HK:n Ohuen ohut Milanon Salami on paras), tomaattia, rucolaa ja parmesan juustoa.
Lämmitä vesi haaleaksi mikrossa ja lisää siihen suola, sokeri ja hiiva. Lisää jauhoja pikku hiljaa vaivaten ja lopuksi öljy. Jauhoja on riittävästi, kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja jää helposti palloksi. Vaivaa yhteensä n. 15 minuuttia ja kohota tämän jälkeen 45 minuuttia.
Tee tomaattikastike. Hienonna valkosipulin kynnet ja kuulota niitä nopeasti voissa kattilassa. Valkosipuli palaa helposti, joten varo liian kuumaa kattilaa. Lisää pilkotut tomaatit ja hunaja, keitä n. 20 minuuttia tai kunnes kastike on saennut. Oman kokemuksen mukaan tässä menee helposti kauemminkin jos tomaatit ovat kovin mehukkaita. Mausta ja jäähdytä.
Hifistelijät kalttaavat tomaatit, eli poistavat niistä kuoret, ennen pilkkomista. Kalttaaminen onnistuu kattilassa kiehuvassa vedessä tai kulhossa upotettuna veteen mikrossa. Ohjeita löytyy googlettamalla.
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Jos omistat pizzakiven laita se uuniin heti lämpiämään, mutta köyhän miehen versio syntyy ihan uunipellistä. Eli pelti uuniin kuumenemaan samoin tein ilman leivinpaperia.
Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja kauli itselle mieluisia kuvioita. Itse olen aika suuripiirteinen, jos se mahtuu pellille se on hyvä. Siirrä kaulitut taikinat tässä kohtaa jo leivinpaperin päälle, täytteiden laiton jälkeen se on huomattavasti vaikeampaa.
Sitten ne täytteet. Sen sijaan että isket lätyn täyteen 90-luvun tyyliin jauhelihaa, tonnikalaa, kinkkua, pussillisen juustoraastetta ja kolme ananasta, suosittelen erittäin vahvasti koittamaan edes yhden pizzan näillä täytteillä. Koska tämä paras. (Fun fact, olen ollut kasvisyöjä vuodesta 2004, mutta salamipizza on edelleen yksin suurin herkkuni. Kasvispizzaan en ole vain onnistunut saamaan sitä samaa ihanaa suolaisuutta).
Pohjalle tomaattikastike, hieman punaleima juustoraastetta, päälle mozzarellasiivuja, ehkä n. 5 per pizza. Salamit nättiin ympyrään päälle ja viimeiseksi tomaattiviipaleet. Kuvissa mukana se ananas, koska sattui olemaan tuoretta kotosalla. Ota kuuma pelti ulos uunista ja vedä pizza leivinpaperin kanssa päälle (tarvitset todennäköisesti kaverin). Paista 5-10 minuuttia riippuen vähän uunista.
Kun pizza on saanut nätisti väriä pintaan ja reunat kohoilee, ota se ulos uunista. Ripottele tässä kohtaa parmesanjuusto päälle. Parmesan ei kestä kovin hyvin kuumentamista, vaan palaa herkästi, mutta juuri uunista tulleen pitsan päälle se sulaa ihanasti. Sivele reunat oliiviöljyllä, lisää rucola ja myllystä mustapippuria päälle.
Leikkaa paloiksi ja nauti <3