Kesäloman kotimaan reissut, osa 1

Tänä vuonna sää oli ehdottomasti meidän kesäkuussa lomaa viettäneiden puolella. Me innostuttiin jo viime vuonna matkailusta Suomessa ja jatkettiin sitä tänäkin kesänä. Täällä on kovin helppo tehdä nopeita irtiottoja yöksi tai pariksi lähiseuduille.

Tentsile experience Grelsböle

Näin jo talvella Facebookissa mainoksen tentsileistä. Teltta puiden välissä? Yö ilmassa? Yes please! Kun vielä tuli vastaan ystävänpäivätarjouksena kaksi yhden hinnalla Grelsbölen tentsilenmäelle, niin kaupat oli tehty.

Grelsbölen tila sijaitsee Sauvossa, alle tunnin ajomatkan päässä Turusta. Tilalla viljellään muun muassa varhaisperunaa, tyrniä, varhaishernettä, sokerijuurikasta, vehnää ja ruista. Tämän lisäksi tilalta löytyy Tentsile Eco camp, melontareitistön rantautumispaikka ja melkein 50 hehtaarin verran maastoa. Tilalta voi myös vuokrata soutuveneen tai harrastekajakin.

Loman ensimmäisellä viikolla otimme siis suuntiman Sauvoon. Varaukseemme kuului yö tentsilessä ja eväskori illaksi. Sen lisäksi tilasimme erikseen vielä aamupalan, joka osoittautuikin loistavaksi ideaksi.

Saavuimme tilan parkkipaikalle, jonka vieressä olevassa itsepalvelukioskissa eväämme odottivat valmiina. Kassista löytyi tikkupullataikinaa, tilan omaa raparperimehua, kasviswrappeja, makkaraa, maissia ja järkyttävän herkullista suklaamoussea (Näistä ei valitettavasti tullut kuvaa, hupenivat parempiin suihin liian nopeasti 🙂 ).

Rinkka selkään ja lähdettiin kävelemään polkua pitkin keskelle metsää. Matka ei ole kovin pitkä, mutta mäkinen ja polulla sattui risteämään kiukkuisten murkkujen reitti, jotka purivat minua nilkoihin. Kunnon kengät kannattanee siis laittaa jalkaan. Kimmo tosin sai kulkea rauhassa.

Perillä ei kuitenkaan murkkuja enää näkynyt vaan eteemme avautui kaunis maisema kallion laelta. Tentsilenmäellä on 4 erikokoista tentsileä, laavu, nuotiopaikka ja huussi. Parkkipaikan läheltä löytyy myös rantasauna ja pari tentsileä lisää. Olimme tällä kertaa ainoat majoittujat ja saimme isoimman teltan itsellemme. Tilan puolesta tuli myös makuupussit, tyynyt ja lampaantaljat. Laavulta löytyi puhdasta vettä, tarpeet teen- ja kahvinkeittoon sekä grillausvälineet. 

Päivä oli sangen kuuma ja ilta kuluikin lähinnä ympäristöön tutustuessa ja tentsilen alimmalla tasolla loikoillessa. Illalla sytytimme nuotion ja grillasimme eväät, joita emme lopulta ihan kaikkia jaksaneet edes syödä.

Lopulta kömmimme nukkkumaan ja minä sammuin kuin tukki, Kimmolla kesti vähän kauemmin nukahtaa. Ulkona raittiissa ilmassa nukkuminen on ihanaa ja nukuin sangen makoisasti koko yön. Onneksi olimme poistaneet sadesuojan teltan päältä ja nukuimme pelkän hyttysverkon alla, muutoin olisikin lämpimän yön vuoksi ollut tukalat oltavat.

Aamulla heräilimme lintujen lauluun ja tuotapikaa Grelsbölen emäntä saapui paikan päälle aamupalamme kanssa. Tuoretta, juuri leivottua leipää, raparperivispipuuroa, kardemummakastiketta, hedelmiä, mehua ja nokipannukahvia <3 Aamupala maistui taivaalliselta.

Juttelimme melko pitkään tilan emännän kanssa aamupalan äärellä. Miia isännöi tilaa neljännessä sukupolvessa. Maatilaleipomon vehnä ja ruisjauhot jauhetaan tilan omalla myllyllä. Tyrneistä valmistuu Grelsbölen omena-tyrniglögiä. Siitä päätellen mitä me saimme syötäväksi, on tilan tuotteet ensiluokkaisia ja todella maistuvia.

Eco campin lisäksi tila myös jälleenmyy Tentsileitä! Ihan halpoja nämä puuteltat eivät ole, 2 hengen teltan hinta pyörii 500 euron paikkeilla. Mutta niin mukava kokemus tämä oli, että mekin vakavissaan aloimme harkitsemaan teltan ostoa! Ei käpyjä ja juurakoita selän alla, ei maasta hohkaavaa kylmyyttä. Tentsile ei myöskään jätä jälkiä ympäristöön ja soveltuu pystytettäväksi mihin tahansa maastoon, josta vain löytyy 3 puuta tai tolppaa kiinnitykseen.

Tentsilemajoituksia löytyy ympäri Suomen, näin mainoksen että täällä Turussa puutelttoja on ilmestynyt Ruissaloon. Ystävämme kävivät kokeilemassa Mathildedahlin Tentsilet ja pitivät niistä kovin. Voisin kuvitella, että lapsiperheille, kaveriporukoille tai vaikka polttareihin yö tentsilenmäellä soveltuisi vallan mainiosti!

Jos olet haaveillut retkeilyn aloittamisesta, mutta viimeisestä telttayöstä on ehtinyt kulua tovi (kuten allekirjoittaneella), on tämä sangen helppo ja mukava paluu luonnon ääreen. Esteettömiä nämä valitettavasti ei ole, sillä vaativat parin metrin korkeuteen kipuamista. Oma retkeilyn himoni kasvoi kuitenkin entisestään ja haaveilenkin vielä ainakin yhdestä telttareissusta tälle kesälle 🙂

Terkuin

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.