Kesäloman kotimaan reissut, osa 2

Tällä kertaa suunnataan yhteen suosikkikohteeseeni, Mathildedaliin!

Mathildedal sijaitsee Salon kupeessa reippaan tunnin ajomatkan päässä Turusta. En ollut kuullutkaan koko paikasta ennen viime kesää, jolloin ystäväni vihittiin Teijon kirkossa ja häitä vietettiin Mathildedalin työväentalolla. Mutta se oli rakkautta ensi silmäyksellä!

Olemme sen jälkeen käyneet retkeilemässä Matilda-järven ympäristössä ja nyt suuntasimme Sauvon ja Kemiön visiitin jälkeen yöksi Hotel Mathildedaliin epäonnistuneen mökkivuokrauksen vuoksi. Meidän onneksi hotellista löytyi vielä vapaa huone tunnin varoitusajalla.

Mathildedal
putlauslaitos

Teijon ja Mathildedalin historia ulottuu aina 1600-luvulle asti, jolloin Teijon Kirjakkalan kylän alueelle perustettiin rautaruukki. Mathildedalin ruukki perustettiin vasta myöhemmin, 1800-luvulla, mutta oli toiminnassa aina vuoteen 1978. Mathildedalissa on valmistettu työkaluja ja koneita maatalouteen sekä höyrykoneita ja venemoottoreita. Viimeisinä vuosina ruukilla koottiin myös autoja.

Tänä päivänä vanhoissa ruukinrakennuksissa toimii hotelli, museo, ravintoloita, puoteja, käsityö -ja taidepajoja, sekä kokous- ja juhlatiloja. Museossa on näytillä Teijon tehtaiden aikoinaan valmistamia maatalouskoneita ja Wihurin aikana valmistettuja ajoneuvoja, kuten Teijo-kuorma-auto ja Winha-moottorikelkka.

Ehkä herttaisin nähtävyys on kuitenkin Alpakat, joita kylästä löytyy kolmisenkymmentä. Ruukin kehräämö on Suomen ensimmäinen ja ainoa alpakanvillaan erikoistunut pienkehräämö. Ensi kerralla haluan varata Alpakan Aamutoimet– paketin, johon kuuluu yö Hotelli mathildedalissa ja aamulla alpakoiden hoitoa <3

Alpakka

Hotelli Mathildedal on ihastuttava pieni hotelli Ruukkikylän keskellä. Alakerrassa toimii kahvila ja ravintola Ruukin krouvi, joka jäi meiltä vielä kokeilematta. Kahvilan yhteydessä on myös pieni puoti, josta löytyy kaikenlaista ostettavaa matkamuistoksi.

Hotellissa yöpyville kahvilan puolella tarjoillaan lähituottajien raaka-aineista tehtyä aamupalaa, jonka muistelu nostaa vieläkin veden kielelle. Saaristolaisleipää, briejuustoa, tuoreita vihanneksia ja paikan päällä leivottuja leivonnaisia. Huoneet oli sisustettu ihanan vanhanaikaisesti, olen kuitenkin modernit käytöltään.

hotelli mathildedal

Mathildedaliin voi saapua myös veneellä ja vierasvenesatamassa toimii Mathildan Marina niminen hotelli ja ravintola. Emme tällä kertaa pysähtyneet tännekään, vaan suuntasimme illalla Kyläravintola Terhoon.

Terhosta saa herkullista pizzaa, oman paahtimon kahvia ja Mathildedalin kyläpanimon oluita. Kimmo tilasikin tasting-setin, johon sai valita 4 olutta hanasta. Illalla oli tarjolla livemusaa ja kesän mittaan Terhon terassilla on voinut kuunnella useampiakin keikkoja.

En voi uskoa, että tämä paikka on aina ollut ihan meidän vieressä. Ylipäänsä olen viimeisen vuoden aikana oppinut ymmätämään, että Turun läheltä ja Suomesta löytyy aivan huikeita vierailemisen arvoisia paikkoja. Viime vuoden reissu Ahvenanmaalle ja Kökariin oli 10+ ja suosittelen kaikille. Karu kallioinen ulkosaaristo on omaa luokkaansa. Toivon, että tänä kesänä ehtisimme tehdä vielä reissut Yyteriin ja Hankoon, jotka on myös minulla vielä kokematta.

Mitkä on sinun suosikkikohteet Suomessa? Matkustatko kotimaan rajojen sisäpuolella lainkaan vai suuntaatko ulkomaille? Kaikki parhaat vinkit kehiin, myös omia kotikaupunkeja saa kehua!

Aikaisemman tekstin meidän kotimaan reissusta pääset lukemaan tästä.

Terkuin

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.