Mikä MS-tauti?

First things first, mikä se MS-tauti oikein on?

Käypä hoito suositus kertoo näin

”MS-tauti on keskushermoston hajapesäkkeinen sairaus, jonka oireet aiheutuvat joko suoranaisesta hermokudoksen vauriosta tai tulehduksenvälittäjäaineiden vaikutuksesta hermosoluihin tulehduspesäkkeissä tai niiden ympäristössä.”

Mhhhhm. Ei ehkä vielä auennut kuin korkeintaan terveydenhuollon ammattilaisille.

Neuroliiton sivuilla asia on selitetty jo sen verran yksinkertaisemmin, että tavallinen tallaajakin pystyy ehkä jotain ymmärtämään.

”MS-tauti on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. Tauti ei suoraan vaurioita muuta elimistöä. Immuunijärjestelmä puolustaa kehoa esimerkiksi haitallisilta bakteereilta. MS-tautiin sairastuneen immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja hyökkää omaa hermostoa vastaan. MS-tauti kuuluu ns. autoimmuunisairauksiin.”

Ja sitten rautalankaversio.

Kuten edellä jo lukikin, MS-tauti on autoimmuunisairaus, jossa kehon oma puolustusjärjestelmä hyökkää itseään vastaan. Muita autoimmuunisairauksia ovat esimerkiksi keliakia, psoriasis ja nivelreuma.

Toisin sanoen puolustusjärjestelmäni käy niin ylikierroksilla, että se tuhoamisvimmassaan tulkitsee hermojani suojaavan myeliinitupen väärin ja pistelee sitä palasiksi.

Picture by Maria at Maria’s Superpower

Asian yksinkertaistamiseksi kuvitellaan, että yksittäinen hermo keskushermostossa on kuin sähköjohto. Sähköjohdon ympärillä on aina eriste, tässä tapauksessa se on nimeltään myeliini. Valkosolut, joiden pitäsi toimia elimistön puolustujoukkoina, ovatkin kaksinaamaisia pikku tuholaisia ja nakertavat eristettä kuin mökin vallanneet hiiret konsanaan.

Kun eriste on vaurioitunut, ei viesti mene enää perille. Valot välkkyy, telkkari ei käynnisty, eikä puhelin lataudu. Lampussa, telkkarissa ja puhelimessa itsessään ole mitään vikaa, mutta ilman virtaa ne toimivat heikosti tai eivät lainkaan.

Photo by Fancycrave.com from Pexels

Jos vaurio ei ole liian suuri, voidaan ongelma ratkaista eristysteipillä ja johan taas mööpelit toimii. (En tosin ole sähköasentaja, joten kokeilut omalla vastuulla). Ihmisversiossa elimistö itse saattaa korjata vaurioita ja oireet helpottavat. Mutta toisinaan johto on kärsinyt niin kovin, ettei siinä teipit enää auta ja koko johto pitäisi vaihtaa uuteen. Valitettavasti tämä ei ole keskushermostossa mahdollista.

Apua kristallipallosta

Vauriokohtiin kasvaa arpikudosta, joka näkyy magneettikuvissa valkoisina läikkinä. Näitä kutsutaan plakeiksi ja siitä syntyy sairauden nimi, Multiple Sclerosis, eli Multippeliskleroosi. (Kirjoittajan vapaa suomennos: Pirun monta plakkia. Virallinen diagnoosi Pesäkekovettumatauti).

Syytä MS-taudin syntyyn ei vielä tarkkaan tiedetä, eikä sitä näin ollen voida valitettavasti parantaa. Sairaudesta tulee sairastuneen loppuelämän kaveri. Lääkehoidolla uusien plakkien syntymistä yritetään ehkäistä ja lääkkeitä on tänä päivänä useita. Oireet voivat olla hyvin moninaisia riippuen siitä, missä päin keskushermostoa vauriot syntyvät. Sairaus voi aiheuttaa mm. kipuja, tuntopuutoksia, lihasheikkoutta, ongelmia näössä, kuulossa tai puheentuotossa. Kaikille ei kuitenkaan tule kaikkea, mutta toiset meistä keräävät täyden potin. MS-tauti ei kuitenkaan aiheuta suoranaista kuoleman vaaraa, sillä se ei vaikuta esimerkiksi sydämen tai keuhkojen toimintaan.

Picture by Tumisu at Pixabay

Kukaan ei pysty ennustamaan miten kenenkin sairaus etenee, jonka takia tulevaisuus on sairastuneelle harmillisen epävarma. Sairaus voi edetä hitaasti, nopeasti, aaltomaisesti ja kaikkea tällä välillä. Se voi alkaa rajusti ja rauhoittua myöhemmin, tai alkaa hitaasti ja kiihtyä myöhemmin. Tai alkaa hitaasti ja edetä hitaasti. Alkaa rajusti ja jatkaa sata lasissa loppuun asti. You name it.

Fakta on kuitenkin se, että MS-taudin tutkimus ja lääkehoito on mennyt suurin harppauksin eteenpäin, eikä ole lainkaan sama asia onko sairastunut -90 luvulla vai tänä päivänä. Me kaikki emme joudu pyörätuoliin tai vuodepotilaiksi ja moni meistä säilyy työkykyisenä eläkepäiviin asti. Jos haluat perehtyä sairauteen tarkemmin lisää tietoa löydät esimerkiksi Käypä hoito suosituksista, Neuroliiton sivuilta tai Terveyskirjastosta.

Seuraavassa postauksessa kerron, miten itse sairastuin ja mitä oireita minulla oli. Olisi kiva kuulla myös teidän tarinoita, sairastatko itse tai onko joku tuttusi sairastunut? Jos et halua kommentoida postaukseen voit myös lähettää mailia osoitteeseen maria@mariassuperpower.fi, tai vaikka Direct messagea Instagramissa, josta minut myös löytää 🙂

Terkuin

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.