Helppo, herkullinen pataleipä

pataleipä
0

Kuka muistaa muutaman vuoden takaisen hitin, helpon ja herkullisen pataleivän? Itsekin niitä leivoin muutamaan otteeseen, mutta resepti unohtui muutamaksi vuodeksi vihkoon.

Nyt kuitenkin pataleipä hiipi takaisin mieleen ja pakkohan sitä oli sitten tehdä. Resepti on niin yksinkertainen ja leipä herkullinen rapealla kuorellaan, että suosittelen ottamaan omalle bravuurilistalleen!

Taikina kohotetaan yön yli huoneenlämmössä ja aamulla paistetaan kuumassa padassa. Ah, täydellinen aamupala tai vaikka ulkoilupäivän päätteeksi lämpimän juoman kanssa.

helppo pataleipä

Ainekset

  • 10 dl jauhoja. Voit käyttää lähestulkoon mitä vain jauhoja. Paras leipä kuitenkin tulee, jos vähintään puolet on vehnäjauhoja. Kaurajauhot, ruisjauhot, sämpyläjauhot, kaikki käy! Iloisesti sekaisin vaan!
  • Lisäksi voit laittaa taikinaan kaurahiutaleitä, pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmäpaloja, pellavansiemenrouhetta.. Itse laitoin tällä kertaa 2dl kaurahiutaleita ja ruokalusikallisen pellavansiemenrouhetta.
  • 0,5 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • 1tl suolaa
  • 6-8dl vettä. Taikinan pitäisi olla hieman löysää, muttei vetistä.

Ohje

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesi. Sekoita, älä vaivaa. Jätä kulhoon kelmun alle yön yli tai 8-16h.

Seuraavana päivänä kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jauhoita pinta, taputtele pyöreäksi, mutta älä vaivaa taikinaa! Näin säilytät kohotuksen aikana syntyneet ilmakuplat ja saat kuohkean leivän.

Aseta uuniin 225 astetta. Laita pata kannen kanssa kylmään uuniin ja lämmitä uunissa. Samalla kohota leipää vielä 30 min liinan alla.

Puolen tunnin kuluttua ota kuuma pata uunista, öljyä pata sisältä rypsiöljyllä tai muulla rasvalla ja nosta taikina pataan. (Myös vuokaspray toimii hyvin, eikä jätä makua leipään!) Halutessasi voit tehdä koristeviillot leivän pintaan terävällä veitsellä.

Paista padassa kannen alla 30 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

Nosta ritilän päälle jäähtymään ja nauti!

PS. Bongasin muistaakseni Instagramista tai Tiktokista vinkin, että kovakuorista leipää kannattaa säilyttää ihan vain leikattu puoli leikkuulautaa vasten, ilman mitään muovipusseja. Testattiin ja todella toimii! Muovipussissa kuori helposti pehmenee ja leipään tulee tunkkainen maku. Voi tosin olla, että tätä leipää ei jää säilytettäväksi, meillä ainakin upposi parempiin suihin alta aikayksikön! 😀

Terkuin

0

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.